Un escriptor per governar-los a tots

tolkien_banner

J.R.R. Tolkien (John Roland Reuel Tolkien pels amics) va néixer a Bloemfontein (Sud-àfrica) l’any 1892 i durant molts anys va exercir de professor a la universitat d’Oxford. Tot i que ha escrit moltes obres per introduir o complementar el seu món mitològic les més conegudes són les obres adaptades al cinema, la trilogia d’El Senyor dels Anells i El Hobbit.

La seva passió per la història i les llengües queda demostrada en un dels seus passatemps de jove, crear nous llenguatges. De fet, per la creació de la Terra Mitjana, Tolkien desenvolupa dos idiomes “reals” com són el Quenya i el Síndarin (llengua dels Elfs) i en menor mesura la llengua dels homes i els nans.

tolkienJ.R.R. Tolkien escriu El Senyor dels Anells entre els anys 1936-1949 i n’envia fragments al seu fill que combatia a la guerra. A tall d’introducció del món que va desenvolupant abans escriu El Hobbit, una història molt més infantil que servia d’introducció a l’èpica d’El Senyor dels Anells.

Concebut com una història de sis parts (de fit dins el llibre es divideix en llibre primer, segon, etc.) El Senyor dels Anells es publica entre el 1954 i el 1956 en tres llibres, La germandat de l’Anell, Les dues Torres i el Retorn del Rei. Les aventures d’en Bilbo Saquet – El Hobbit – es van publicar disset anys abans, el 1937.

Considerat el pare de la fantasia moderna són molt poques les obres que han aconseguit la repercussió que té l’obra de Tolkien. Encara són menys les que han aconsenguit crear un món tan ric i desenvolupat com el que crea l’escriptor.

tvmovie

Són més desconegudes per el gran públic però l’obra de Tolkien ja s’havia adaptat a finals dels anys setanta amb dues obres d’animació. L’any 1977 l’estudi Rankin/Bass presenta El Hobbit, una tv-movie d’animació que es complementa l’any 1980 amb El retorn del Rei, la segona peli d’animació basada en l’univers Tolkien que desenvolupa l’estudi. L’any 1978 Ralph Bakshi dirigeix El Senyor dels Anells, una notable peli d’animació (amb fragments d’imatge real) que explica la primera part de la trilogia.

L’any 2001 Peter Jackson presenta El Senyor dels Anells: La Germandat de l’Anell, primera de les tres pel·lícules que adapten a imatge real l’obra de Tolkien.

2 pensaments sobre “Un escriptor per governar-los a tots

  1. Existeix, també, una versió cinematogràfica soviètica de “The Hobbit”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s